Categorieën
Besparen Entertainment

4x Recepten voor op de festivalcamping

Eten op een festival? Super lekker én gemakkelijk met deze 4 budget recepten!

Zelf koken op de festivalcamping? JA! Maar daarvoor moet je wel weten wat je kan koken op de festivalcamping. In dit blog leren we je de ins & outs van minimalistisch campingkoken met deze 4 (geteste) recepten voor op de festivalcamping.

Allereerst

Kijk of je überhaupt mag koken op de camping. Zo mag het bij Lowlands bijvoorbeeld wel, als je maar wel zorgt dat je 1 gasflesje van onder de 250gram gas meeneemt. Groter is niet toegestaan. Zo’n flesje van 250 gram gas is voldoende om 5x een maaltijd mee te maken, mits je oplet op wat je kookt. Vandaar: onze recepten voor de festivalcamping.

De basis

Als je naar een festival gaat en je bent van plan te koken, heb je het volgende nodig:

  • Een gasbrander
  • Een gasfles
  • Een pannetje
  • Bestek
  • Een bord of kommetje
  • Mok
  • Een pollepel om te kunnen roeren
  • Een schilmesje (met veiligheidsdopje)
  • Waterfles of waterjerrycan
  • Olijfolie
  • Kruidenmolen

Wat wij voor spullen hebben

Gasbrander

Wij hebben de Primus Mimer Stove Duo. Deze is iets groter dan het niet-duo exemplaar en daardoor stabieler. Werkt hartstikke goed, maar het koppelen en ontkoppelen van de gasfles en gasbrander is wel even spannend (lees: durven we niet, hebben we iemand voor nodig).

Zelf een gasbrander kopen? Ga voor lichtgewicht en eventueel windbestendig.

Gasflesje

Aangezien we lafaards zijn op het gebied van gas, gebruiken we Primus busjes bij onze Primus gasbrander. Iets duurder dan Campingaz.

Pannetjes

Wij hebben twee inklapbare pannen: een bakpan en een gewoon pannetje. In die pan kan ongeveer een anderhalve liter water in. Daarin kun je je voedsel kwijt voor 2 personen. Oorspronkelijk van de Decathlon, maar ze hebben de lijn nu vernieuwd.

Wat we aanraden bij pannen is dat ze:

  1. Op gas mogen staan
  2. Lichtgewicht zijn
  3. Een inklapbaar handvat hebben

In de pannetjes zelf kun je spullen opbergen, dus qua ruimte zullen ze niet veel in beslag nemen.

Bestek

Als bestek gebruiken we een RVS campingsetje. Oorspronkelijk van de bever. Mes, vork, lepel. Klaar! Bamboe of plastic raden we niet aan. Daar hebben we ervaring mee: het gaat kapot als je niet voorzichtig bent.

Bord of kommetje

Je kunt een bord of kommetje gebruiken voor je eten. Sommigen eten uit gewoon de pan, maar dat vermijden we om eventuele schade te voorkomen. Plus, het is super heet.

Wij hebben zo’n leuk hard melamine kinderbord van de Hema. Duurzaam, groot genoeg, gaat lang mee (9 jaar!). Je kunt ze matchen met melamine kommetjes, mocht je daar liever uit willen eten. Maar als je een mok hebt, gaat dat ook prima.

Mok

Voor alle koffie-, thee- en soepliefhebbers opgelet: neem een mok mee. Een simpele plastic mok is voldoende. Wij hebben een RVS mok van de Bever.

Een pollepel om mee te roeren

Dit is echt onze beste koop ooit. Bij de Dille & Kamille heb je mini pollepels die perfect zijn voor het campingkoken. Kost geen drol: 70 cent. Ideaal voor je pasta- of chilisaus.

Een schilmesje (met veiligheidsdopje)

Houdt dit even onder ons, want je mag geen messen mee de camping op. Maar een IKEA SKALAD is ideaal om je uitjes of vlees mee te snijden. Ook omdat hij standaard met een mesbeschermer komt. Maar dat hebben wij niet gezegd.

Waterfles of waterjerrycan

Met koken heb je water nodig. Zorg ervoor dat je een volle waterfles bij je hebt of een waterjerrycan hebt, mocht je met meerdere mensen zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet elke keer naar de wc’s hoeft te lopen.

HEMA heeft hele handige. Ietwat groot, maar voldoet. Maar mocht je een opvouwbare 10L jerrycan met schenkkraan tegenkomen: KOPEN.

Olijfolie

Je moet iets hebben om je kookkunsten mee te beginnen. Wij raden vloeibaar aan. Olijfolie, wel te zeggen. Je kunt het kleinste plastic flesje bij je supermarkt kopen, maar die zijn niet heel handig, aangezien het veel te veel is. Zorg ervoor dat je thuis een tube hebt waarin je het kan omgieten, zodat je niet zoveel mee hebt.

Dille & Kamille had vroeger olijfolieflesjes van 20ml, maar die zijn helaas uit het assortiment.

Kruidenmolen

Smaak aan je eten is belangrijk. Vandaar dat we zo’n simpele kruidenstrooier mee hebben. Bij elke supermarkt te verkrijgen, maar bij de Action of Xenos het goedkoopst.

De recepten

We hebben 4 heerlijke recepten voor op de festivalcamping voor je. Komen ze:

  1. Spaghetti bolognese
  2. Chili sin carne
  3. Rijst met curry
  4. Pasta pesto

Alle gerechten hebben we zelf getest op Lowlands. Twee jaar lang. Heerlijk. Je kunt deze gerechten maken voor zoveel personen als je wilt, maar de recepten zijn voor 1 persoonsporties.

Spaghetti bolognese

Eigenlijk is het geen spaghetti ‘bolognese’, maar meer een spaghetti met tomatensaus. Balletjes zijn optioneel. 1 persoonsportie.

Benodigdheden

  • 100 gram spaghetti, doormidden gebroken
  • 1/2 kleine sjalot
  • 1 knoflook
  • 1/3 tube Mutti tomatenpuree
  • 2 gr. suiker (halve suikerklont)
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie
  • Water
  • Ziplock zakje
  • 1 hogere pan
  • 1 bakpan

Meer groenten? Voeg 1/2 paprika toe. Courgette overleeft festivalweer ook wel, dus 1/4 courgette kan ook. Je kunt nog gehaktballetjes uit blik, tonijn of gesneden rookworst toevoegen aan je spaghetti, mocht je de vleesvariant van dit gerecht willen.

Recept

  1. Doe je spaghetti met wat water in een ziplock zakje. Zorg dat alle spaghetti onder water staat.
  2. Doe olijfolie in je braadpannetje
  3. Snijd je sjalot en bak ‘m op tot ‘ie transparant is
  4. Snijd je knoflook, voeg toe aan de sjalot
  5. Beetje droge pan? Voeg iets olijfolie toe
  6. Doe de tomatenpuree toe, laat even bakken
  7. Giet water in de pan totdat je de consistentie van een saus krijgt
  8. Sprenkel wat suiker over de saus en voeg zout toe
  9. Roer, zet weg
  10. Kook water in je andere, grotere pannetje
  11. Zodra het water kookt, voeg zout toe naar smaak
  12. Voeg de spaghetti (zonder het water) toe
  13. Laat koken tot de spaghetti al dente is, roer af en toe
  14. Zodra de spaghetti klaar is (proef!), giet het water af
  15. Voeg de saus toe aan de spaghettipan
  16. Roer het geheel even door en eet smakelijk!

Chili sin carne

Zelfs nog simpeler dan de spaghetti. Een heerlijke caloriebom op de vroege ochtend. Vult goed. Aangezien er weinig bonenmini’s zijn (75 gram per blik), vullen wij deze met maïs en velderwten in plaats van bonen. Ook hier geldt: gehaktballen optioneel. 1 persoonsportie.

Benodigdheden

Recept

  1. Doe olijfolie in je braadpannetje
  2. Snijd je sjalot en bak ‘m op tot ‘ie transparant is
  3. Snijd je knoflook, voeg toe aan de sjalot
  4. Beetje droge pan? Voeg iets olijfolie toe
  5. Voeg de tomatenpuree toe, laat even bakken
  6. Voeg wat water toe totdat je de consistentie van een saus krijgt
  7. Voeg de suiker en zout toe
  8. Voeg de blikjes groenten toe
  9. Voeg de rijst toe aan de saus
  10. Roer het geheel even door en eet smakelijk!

Rijst met curry

Iets geavanceerder dan de spaghetti, maar net zo goed te doen. Deze is voor de mensen met een frissere smaak. De kleine kokosmelk kun je meestal kopen in een toko. 1 persoonsportie.

Benodigdheden

Recept

  1. Doe wat water in het hoge pannetje en laat koken
  2. Zodra het water kookt, voeg de rijst toe
  3. Proef en giet af wanneer de rijst naar wens is, laat even ergens anders staan
  4. Doe olijfolie in je braadpannetje
  5. Snijd je sjalot en bak ‘m op tot ‘ie transparant is
  6. Snijd je knoflook, voeg toe aan de sjalot
  7. Beetje droge pan? Voeg iets olijfolie toe
  8. Voeg de tomatenpuree toe, laat even bakken
  9. Voeg de kokosmelk toe totdat je de je consistentie hebt die jij lekker vind
  10. Voeg de suiker en zout toe
  11. Voeg het blikje groenten toe
  12. Voeg de rijst toe aan de saus
  13. Roer het geheel even door en eet smakelijk!

Pasta pesto

Dit is dé favoriet. En zo simpel. In principe kun je deze elke dag maken. 1 persoonsportie.

Benodigdheden

  • 100 gram spaghetti, doormidden gebroken
  • 1/2 kleine sjalot
  • 1 knoflook
  • 1 el pesto naar keuze. Wij vinden deze perfecto.
  • 1 el pijnboompitten
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie
  • Water
  • Ziplock zakje
  • 1 hogere pan
  • 1 bakpan

Recept

  1. Doe je spaghetti met wat water in een ziplock zakje. Zorg dat alle spaghetti onder water staat.
  2. Bak de pijnboompitten in de braadpan zonder olijfolie. Let op de temperatuur en roer vaak; ze zijn zo zwart (zonde)
  3. Giet de pijnboompitten over op je bord om te bewaren en doe olijfolie in de pan
  4. Snijd je sjalot en bak ‘m op tot ‘ie transparant is
  5. Snijd je knoflook, voeg toe aan de sjalot
  6. Beetje droge pan? Voeg iets olijfolie toe
  7. Ruikt goed? Zet je pannetje aan de kant
  8. Kook water in je andere, grotere pannetje
  9. Zodra het water kookt, voeg zout toe naar smaak
  10. Voeg de spaghetti (zonder het water) toe
  11. Laat koken tot de spaghetti al dente is, roer af en toe
  12. Zodra de spaghetti klaar is (proef!), giet het water af
  13. Voeg de inhoud van de braadpan en je pijnboompitten aan de spaghetti toe
  14. Voeg peper toe naar smaak
  15. Geniet!