Categorieën
Sparen

Gratis sporten doe je zo

Wil je van je maandelijkse of jaarlijkse sportkosten af? In dit artikel geven we je alternatieve, gratis sportopties.

Als je echt in de knel zit met geld, dan is het tijd om naar je sportabonnementen te kijken. Begrijp ons niet verkeerd: sporten is een van de belangrijkste dingen die je kunt en zou moeten doen in je leven. Maar wanneer elke euro telt, is het goed om te kijken of je niet beter een jaartje zonder een sportvereniging of -school kan.

De kosten van sporten

Bij een sportvereniging betaal je contributie ofwel lidgeld. Meestal zitten de lessen hier al inbegrepen, maar het kan zijn dat je deze er nog naast moet betalen. Contributie bij een sportvereniging als kind is relatief goedkoop, maar zodra je 18 bent geweest, gaat de prijs fors omhoog. Zo kun je wel €150 tot €200 per jaar kwijt zijn aan bijvoorbeeld tennisles.

Zit je bij een sportschool? Dan zijn de kosten vaak nog duurder. Bij de goedkoopste sportscholen van Nederland kun je vanaf €20 per maand (€240/jaar) onbeperkt trainen. Ga je naar een privé of lokale sportschool? Dan ligt dit bedrag voor onbeperkt trainen hoger, vaak tussen de €40 tot €50 per maand. Dan ben je bijna €500 per jaar aan kwijt!

Als het tijd is..

Als het tijd is om je sportabonnement vaarwel te zeggen, is het goed om vervanging te hebben. Er zijn tientallen apps die gratis workouts aanbieden. We hebben er zelf een aantal van getest, maar de meesten vonden we niks. We raden daarom 3 vervangende gratis sporten aan:

  1. Hardlopen
  2. YouTube videos
  3. Je eigen gemaakte workout

Hardlopen

Hardlopen kan je favoriete sport zijn of je grootste nachtmerrie. We raden aan om eens te kijken naar een programma als Couch To 5K of Hardlopen met Evy voor wanneer je wat motivatie nodig hebt om van de bank te komen.

Ben je good to go met wat muziek? Dan kun je de Nike Running Club-app downloaden. Deze houdt gratis jouw kilometers bij. Daarnaast biedt de app ook audiobegeleiding, mocht je in de mood zijn.

YouTube videos

Op YouTube staan duizenden goede workout videos. Zoek gewoon eens “workout 30 minutes” en ze komen voorbij. Zo kun je videos gebaseerd op cardio, boksen of fitness doen. Popsugar Fitness heeft bijvoorbeeld leuke workouts.

Zelf je workout samenstellen

Volgde je in de sportschool een fitnessprogramma? Dan kun je deze thuis ook gewoon herhalen! Als je een lijst met oefening zoekt op internet, kun je gemakkelijk je eigen circuits samenstellen:

Circuit 1Circuit 2
Oefening 1Oefening 5
Oefening 2Oefening 6
Oefening 3Oefening 7
Oefening 4Oefening 8

Je workout bestaat vervolgens uit twee keer herhalen van ieder circuit: circuit 1, circuit 2, circuit 1, circuit 2. Dit duurt gemiddeld 20 tot 30 minuten wanneer je het circuitbouwen een beetje onder de knie hebt. Zo kun je gemakkelijk al je spiergroepen in een week trainen: benen op maandag, armen op woensdag, buik op vrijdag. En dat binnen een half uur!

Mocht je inspiratie nodig hebben voor de circuits, op het Instagram-kanaal van fitnessguru Kayla Itsines worden vaak leuke circuits gedeeld.